7. okt. 2014

Kruh iz pirine moke



Če moraš poleg vsega v življenju, misliti na pripravo hrane vsak dan, ti gre, če si normalen in ti časa primanjkuje, to na živce. Meni kuhanje ne dela problemov, ne maram pa nakupovanja in pospravljanja kuhinje po kuhi sami. Tako, da med tednom kombiniram nakuhano iz nedelje, potem pa do petka za pripravo kosil iščem kombinacije  » babica, dedek ali lahko prideva«.  Ob deževnih vikendih mi je kuhanje in pečenje v veselje, samo čas si moram vzeti. Bloganja na temo kuhanja je pri nas veliko, mojemu  okusu všečna je »cinnamon and thyme«. Ustvarjalna Ana Bulat, skupaj s prijatelji in sodelavci  izdaja knjigo, če bo tole prebirala ji res od srca čestitam.  Če ne bom vseh receptov, ki bodo  v knjigi poskusila, jo bom zagotovo  prelistavala in se virtualno hranila  ob Aninih  prekrasnih  fotografijah.
Danes vsem podobnim kuharicam kot sem sama ponujam zelo preprost in enostaven recept za zelo dober in zdrav kruh, katerega že dalj časa pečem sama, njegova prednost je, da ne vsebuje kvasa in naj bi bil zelo zdrav.
Za pripravo potrebujemo zgolj kvadraten, 20 – 25 cm dolg in cca 8 cm visok pekač in peki papir.
Zmešamo ½ kg pirine moke, malo ržene, (sama dodam še malo konopljine), ½ litra radenske, mogoče kakšno kapljico več, pest semen (dodajam tudi narezane orehe), 1 malo žličko sode bikarbone, polovico male žličke soli in to je to. V, s peki papirjem obložen pekač vlijem zmes, jo posujem s semeni  in  položim v pripravljeno ogreto pečico. Najprej kakšnih 15 minut na 200 stopinj, potem pa počasi zmanjšujem na 175 stopinj. Peče se eno uro.  Nič počivanja, gnetenja, vzhajanja, priprava vzame dobrih pet minut časa. Ko je pečen ga zavijem v kuhinjsko krpo in počakam, da se ohladi. Pa dober tek…



Ni komentarjev:

Objavite komentar