Mislim,
da sem Laduree odkrila, ko sem bila prvič v Parizu. Kar nekaj časa nazaj. In vedno, ko sva se vračala, sva si vzela čas za zajtrk ali
kosilo. Restavracija mi je postala pojem vsega pariškega. Spomnim se čakanja v
vrsti za makarone in moškega pred mano, ki sem ga opazovala v vsej njegovi
veličini pariškega. Brezhibno nonšalantno, od izbire obleke do šopka vrnic,na dolgih pecljih,v roki. Diskretno zavitih v tanek papir. To poudarjam, ker sem na celofan
alergična. V veliko škatlo mu je
prodajalka izbirala makarone, ki so se prelivali v odtenkih barve sivke in
zelenega čaja. In na koncu velika pentlja. Po vsemu sodeč je kupoval darilo za svojo
drago, ženo ali ljubico. Vse skupaj je spominjalo na Le Divorce, film, ki sem ga predelala do potankosti.
Svojo
ljubezen do pariškega sem prenesla na svojo hčero, mogoče pa se je vse skupaj
dogajalo hkrati in sva se v pariško zaljubile obe, ona še bolj romantično kot jaz
sama. A. je spregovorila francosko, predvsem pa začela z raziskovanjem
kulinarke in vsega francoskega. Ure in ure pregledovanja blogov, branja, iskanja popolnega recepta.
In
se lotila peke makaronov. Veščina peke makaronov naj bi bila prava umetnost. Od
pravilne temperature beljaka, prave suhosti moke in ne vem kaj še vse.
Brala
sem recept Luke in Valentine Novak
(Preprosto slovensko), ki očitno s peko makaronov nista bila prepričljiva saj
je slika izdelka simbolična, kar pri njiju ni v navadi. Naše domače knjižne police so polne kuharskih knjig, tudi
posebnih za francosko pecivo.
A.
je vso vročo nedeljo presejala mandljevo moko, dodajala
esence, stepala beljake… Po celem dnevu
dela in pokušanja pa je rekla, da bodo do konca avgusta sigurno najboljši. Bomo
videli….
Ni komentarjev:
Objavite komentar